Monday 2 July 2012

Ameerikamaa kulude kokkuvõte

Mõtlesime siin, et äkki mõni reisijänuline eksib ka kunagi meie lehele ära, kel plaanis tulevikus samasugune reis teha. Seetõttu toome välja mõned faktid, mis aitavad ehk planeerimist lihtsamaks teha ja ka eelarve, et aru saada kui palju või vähe peaks tööd tegema, kui sinna minna. 
Alustuseks siis fakt, et LA'st tagasi LA'sse sai läbi kimatud kolm osariiki California, Nevada ja Arizona ning pea 6000 km. 

Öömaja
Kuna vahemaad on hiiglaslikud, siis tuleb enda jaoks selgeks teha, et kus tahad ööbida (telk või hotell), kuna see muudab sinu planeerimist vastavalt sellele teadmisele lihtsamaks. Kuid kui lähed hotellide peale, siis tee eelnev kodutöö, et milline on hotelli reiting, asukoht (eelkõige turvalisuse osas) jne. Meie valisime lihtsama ja looduslähedasema tee, milleks oli telk. Telkimiskohtasid on seal palju ja enamasti siis rahvusparkides. Kogusime infopunktidest endale osariigi kaardid, kus oli siis üsna suur nimekiri võimalikest kämplatest. Kämpinguid leiab seinast-seina kvaliteediga ja ka hinnad varieeruvad 15$ öö kuni 55$ öö. Odavamatel tihtipeale ainult telkimiseks vajalik koht ja kallimatel juba pesuruumid riiete pesemiseks kuni isegi internetini välja. Kindla peale minek on KOA kämpimiskett, mida leidub üle põhja - ameerika ja milles enamasti kõik vajalik olemas. 

Marsruut
Nagu eelnevalt mainitud, siis vahemaad on hiiglaslikud, mistõttu on GPS asjakohane abiline. Ööbimiskoha valikul tuleks kindlasti silmas pidada, et kui kaugel see soovitavast vaatamisväärsusest asub, sest kämpimiskoha nime seostamine vaatamisväärsusega on tihtipeale odav reklaamitrikk ja võib juhtuda, et kui mitmeks päevaks paika jääd, siis pead edasi-tagasi kimama sadu kilomeetreid. Nii näiteks juhtus meiega Yosemite rahvuspargis, kus kämpimiskohast Valley'sse (ehk siis orgu, kus suurem osa vaatamisväärsuseid asetseb) oli üle 100 km üks ots. Seda sõitsime kolmel päeval edasi-tagasi. Samas, enamus turistikates koha saamiseks tuleb reageerida juba ca 6 kuud ette.
Teine tõsiasi on see, et jäta endale vabadust! Kindlasti on kohad, mis on nö "must see", aga tee peale jääb alati palju põnevat ja alati avastad kohalike kaudu teisi ägedaid kohtasi, mis jäävad esialgsest marsruudist kõrvale. Selle ilmestamiseks siinkohal ka pilt meie läbitud teekonnast, mis esialgse ovaali asemel (mööda idarannikut üles, siis lääne poole, Crand Canyonist diagonaalis alla San Diegosse ja siis taas LA'sse) ja planeeritud 3500 km asemel tuli üks sigrimigri ja 6000 km.
Läbitud teekond, millel puudub palju kõrvalpõikeid
















Eelarve
Seoses üsna hea eeltööga ja sobiliku emergency varuga, jäime oma reisiga eelarvepiiridesse. Planeeritud oli 10 000 $ ja kuluks kujunes ca 8700 $. Jagunes see siis umbes nii (arvestatud 2 inimese peale):
Autorent -  1715 $
Transport - 1000 $ (buss Toronto - NY ja lennuk NY - La'sse ja tagasi koju)
Ööbimine - 980 $ (enamasti telkisime, kuid mõned korrad ka hotellis ja sõprade pool)
Söök - 2200 $ (söök on seal kallis!!!)
Kütus - 660 $
Meelelahutus - 600 $ (igasugu fun ja muud pääsmed)
Riided - 300 $ 
Muu - 1140 $ (millest telkimis- ja matkavarustus oli juba 600$)

Vajaliku saab kõik osta kohapealt. USA's on palju outlet'e, kus hinnad meeletult soodsad. Me ostsime kogu matkavarustuse LA outletidest. Ülikvaliteetne matkavarustus (telk, matid, magamiskotid, söögitegemise varustus, jalatsid) sai ostetud ühes äärelinna outletist ja tavapoest ostes oleks hinnaks kujunenud üle 1000$ kindlasti. Tagasi tulles ostsime juurde ühe kohvri ja maksime pagasi lisa. Kokkuvõttes oli see lahendus mugavam, soodsam ja kvaliteetsem.

Muud näpunäited
* Kui ekstreemsusi otsite, siis tuleb arvestada, et kõik on seal müügiks ja tasuline enamasti. Mõnede asjade puhul tuleb teha eelregistreerimine, seega uuri asja (ntx Yosemite valley kõige kuulsama kalju  - Half Dome - peale minemiseks peab olema pääse, mida on piiratud koguses ja mida saab taodelda internetis)!
* Tee endale kohe alguses mingi suure kaubandusketi kliendikaart. Meie tegime ntx Safeway kaardi  suht reisi lõpus ja kokkuhoid oleks olnud üsna suur, kui oleks varem selle peale tulnud.
* Kliima Californias on üsna ekstreemne, seega valmistu selleks. Mägedes võib juuni keskpaigani esineda miinus kraade, kuid samas võib järgmine päev olla + 30 kraadi.
* Parim (loe kindlaim) ööbimiskoht on KOA kämpimiskett, kus võid kvaliteedis kindel olla. Kuid vahetevahel võiks ka mujale siiski kiigata, kuna võid leida väga hubaseid ja ägedaid kohti.
* Kui hotelle ja hosteleid broneerid, siis kindlasti loe review'sid internetist! Vastasel juhul võid sattuda väga ebameeldivatesse situatsioonidesse.
* Nagu korduvalt mainitud, siis vahemaad on hiiglaslikud, mistõttu varu endale palju vett ja vaata, et paak oleks kütet täis. Leidub kohti (ntx Death Valley rahvuspark), kus väga suure ala peale on üks tankla ja seal teele jäädes ei ole kelleltki abi paluda. Enamasti keset eikellegimaad puudub seal ka levi!
* Kui läed rahvusparke avastama, siis võid kohe alguses endale soetada hooajapassi, mis maksab 80 $. Tavaliselt on ühekordne pääse alates 20 $
* Suuremaid ja populaarsemaid parke püüa külastada nädala sees, kuna nädalavahetuses on seal meeletu rahvamass ja paljudes kohtades on limiidid peal.
* Metsloomad, nagu hundid, koiotid ja karud on seal üsna tavaline nähe ja tuleb olla eriti ettevaatlik, et kuhu oma söögi vedelema jätad. Ei ole ka harvad juhtumid, kus karud autodesse murravad, kuna tunnevad tugevat söögi lõhna. Kohtades kus risk eriti kõrge, on eraldi raudkapid söögi hoidmiseks - kasuta neid, ära häbene :)
* Soojemas kliimas matkates soeta endale seljakott koos suure veeanumaga, kuna vett läeb seal meeletult ja veepuudus on põhiline tõsisemate vigastuste põhjus!

1 comment:

  1. Üritan selle info meelde jätta järgmiseks korraks kui lähen USA-sse tuuritama ;)

    ReplyDelete